Een veilige en verantwoorde sprong in het diepe

Zwemmen. Ze heeft het al haar hele leven gedaan, vertelt mevrouw De Jong. Vier keer per week, op de fiets naar het zwembad in haar woonplaats. Ze deed het niet alleen graag, zwemmen is bij uitstek ook een sport die op hoge leeftijd mogelijk is. Eenmaal in het water is de belasting voor het (oudere) lichaam minimaal, maar worden wel de spieren goed geprikkeld. Na een lelijke val in huis liet haar lichamelijke conditie steeds minder beweging toe. Totdat al snel blijkt dat zelfstandig wonen op haar 75ste geen optie meer is.

Mevrouw De Jong verhuist – een beetje tegen haar zin – naar het verpleeghuis in het dorp. En naar het zwembad lijkt al snel geen reële mogelijkheid meer. Ze is bang nog een keer te zullen uitglijden op de natte en gladde tegeltjes. Ze vindt het eng om vanaf de kant in het water te gaan, vertelt ze aan de fysiotherapeut en de ergotherapeut die op bezoek komen. Die zien echter haar motivatie: als we nu eens samen zouden gaan oefenen, weer naar het zwembad?

Een vrijwilliger die bereid is om haar eventueel tweemaal per week mee te nemen is gauw genoeg gevonden. Letterlijk aan de hand van haar begeleiders krijgt mevrouw haar vertrouwen weer terug. Die instrueren haar hoe haar tocht naar het had verantwoord en veilig kan. Het lukt haar om zelf van het kleedhokje naar het bad te lopen. Eerst nog mét steun van haar begeleiders, maar al snel op eigen kracht.

En aan haar enthousiasme ligt het niet: tweemaal per week maakt mevrouw De Jong inmiddels weer de gang naar het zwembad. De regelmatige beweging doet haar goed. Het is niet alleen fijn dat ze haar hobby weer terug heeft, ze wordt merkbaar vitaler. En gemotiveerd als mevrouw is, wil ze ook weleens proberen zélf haar steunkousen aan- en uit te trekken. Ook dat lukt, nadat ze met de ergotherapeut een kort trainingsprogramma afwerkt. Haar verbeterde conditie stelt haar ook in staat om de middagwandeling met een half uur uit te breiden.