In de media

 • 6 juni 2024

  Ook als je ouder bent kan je nog steeds een fantastisch leven hebben

  WIJS gaat over plezierig oud worden in deze stad. Inwoners hebben het magazine gemaakt. Gezien het thema staat onze collega Kirsten Tinneveld Madsen er natuurlijk in.

 • 18 april 2024

  Reablement in de vvt

  Reablement is niks nieuws onder de zon. De beweging heeft zijn oorsprong in de revalidatiegeneeskunde die is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heeft het gedachtengoed zijn intrede...

 • 25 maart 2024

  Mijzo transformeert de ouderenzorg drastisch

  Reablement actief in de praktijk brengen, zorg die niet echt van waarde is schrappen. Ouderenzorginstelling Mijzo, lid van Reable Nederland, bereidt zich al een paar jaar actief voor op de toekomst.

 • 12 februari 2024

  Inclusiviteit ouderen

  ‘Hoe inclusief is de geneeskunde en onze maatschappij voor ouderen?’ is de centrale vraag in aflevering 6 van De Kopcast ‘Van geluk spreken’. Casper van Koppenhagen maakt deze serie podcasts in samenwerking met Medisch Contact.

 • 5 februari 2024

  De basisvraag voor iedere hulpverlener

  Rudi Westensdorp te gast bij de podcast Slimme Zorg van Vintura. Rudi schetst een optimistisch toekomstbeeld over de houdbaarheid van de (ouderen)zorg. De basisvraag voor iedere hulpverlener zou volgens Rudi moeten zijn: ‘Waarmee kan ik jou helpen?’ De volgende stap is luisteren en alleen dat doen wat van waarde is voor de hulpvrager. Luisteren en waarden gedreven passende zorg leveren is volgens Rudi dé manier om een zorginfarct te voorkomen en tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor zorg daar waar het echt nodig is.

 • 1 februari 2024

  Meester blijven over je eigen leven

  In het PCOB magazine vertelt Rudi hoe hulpverleners ouderen kunnen helpen hun eigen leven te leiden. Hulpverleners vragen onvoldoende door wat ouderen zélf willen, wat voor hen van waarde is. In plaats daarvan worden vaak deelproblemen aangepakt met behandelingen waar ouderen weinig mee opschieten. In het artikel lees je hoe het anders kan.

 • 27 december 2023

  Ouderen willen meer zelf doen

  De laatste podcast van het jaar van Medische Contact is helemaal gewijd aan ‘Do it Yourself’. In deze podcast praat onze collega Rudi met Bertho Nieboer, Eva Kneepkens en Henk Maassen over ouderen die meer zelf willen doen.

 • 14 december 2023

  Hebben we eigenlijk wel een tekort aan mantelzorgers?

  We hebben het al zo vaak gehoord: Nederland vergrijst en dus komt de zorg voor ouderen meer en meer in de knel. Niet alleen zullen de kosten de pan uitrijzen en de wachtlijsten langer worden, ook het aantal mantelzorgers neemt snel af. Althans, dat is wat talloze rapporten ons vertellen. Toch zit het anders, betoogt emeritus-hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp, samen met deelnemers van de nationale denktank: “Er zijn wel degelijk genoeg mantelzorgers.” In deze aflevering licht bij dit betoog toe, samen met Bernice Franssen (onderzoeker Nationale Denktank), Esther Hendriks (Mandelzorg Nederland) neemt ook deel aan het debat en reageert op het betoog.

 • 12 december 2023

  ‘We praten onszelf onnodig in de put’ 

  Mensen willen niet naar naar bejaardenhuis toe, die panden kosten kapitalen en er is geen personeel voor, zegt Rudi. Zo denken ze er bij zorgorganisatie TanteLouise ook over. In Steenbergen combineren zij de hele week een wijkcentrum met zorg, Mensen krijgen de aandacht en de hulp die ze nodig hebben. Revalideren, structuur geven: zij kruipen in de huid van die ouderen en voorkomen dat ze op de wachtlijst van een verpleeghuis terechtkomen.

 • 11 december 2023

  ‘Bejaardenhuis? Dat was niks en dat wordt niks’

  Mensen willen niet naar naar bejaardenhuis toe, die panden kosten kapitalen en er is geen personeel voor, zegt Rudi. Zo denken ze er bij zorgorganisatie TanteLouise ook over. In Steenbergen combineren zij de hele week een wijkcentrum met zorg, Mensen krijgen de aandacht en de hulp die ze nodig hebben. Revalideren, structuur geven: zij kruipen in de huid van die ouderen en voorkomen dat ze op de wachtlijst van een verpleeghuis terechtkomen.

 • 25 oktober 2023

  ‘Ouderen voelen zich vaak een balletje in een flipperkast’

  Onze collega Rudi Westendorp pleit voor minder doemdenken over de kosten van veroudering en meer ruimte voor eigen regie. Maarten van Poll van het Financieel Dagblad gaat hierover met hem in gesprek.

 • 21 september 2023

  KiZ special

  In de zorg staan we voor grote uitdagingen, de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen is bijvoorbeeld een steeds groter wordend probleem. Met optimaliseren van het huidige systeem gaan we het verschil in aanbod van en vraag naar zorg niet oplossen. Rudi vertelt in dit themanummer over reablement en hoe dit bij kan dragen aan de transitie in de ouderenzorg in Nederland.

 • 20 maart 2023

  Uitzending EenVandaag

  Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedt aandacht aan reablement, nu nog beter bekend als zelfredzaamheid. Reablement is een manier van werken waarmee professionals ouderen helpen hun eigen leven te leiden.

 • 7 maart 2023

  Artikel Volkskrant ‘Met dementie gewoon naar buiten’.

  Een gesloten afdeling in het verpleeghuis Grubbeveld (ouderenorganisatie Envida) is niet meer van deze tijd vinden zij. En dus gaan in Limburg de deuren open en krijgen bewoners met dementie maximale vrijheid.