Reablement

De vereniging

De vereniging helpt organisaties om het gedachtegoed van reablement zelf tot ontwikkeling te brengen door het samen organiseren van lokale netwerken, bijeenkomsten en leertrajecten.

De Vereniging Reable Nederland (hierna Reable Nederland) is een initiatief van een aantal grote zorgaanbieders die het gedachtegoed van reablement omarmen. Zilveren Kruis en VWS steunen dit initiatief.

Gebaseerd op (het ontwikkelen van) een gemeenschappelijke visie, informatie, praktijkervaringen, inzicht, reflectie en oefening. Het is een beweging vóór en dóór burgers, hulpverleners, managers, directeuren, bestuurders en (lokale) overheid. We helpen elkaar onszelf te helpen. Samen zorgen we ervoor dat we de kwaliteit van leven verbeteren, het werk voor hulpverleners aantrekkelijk maken en de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Reablement is een meerjarige beweging met duurzame effecten op de lange termijn blijkt ook uit onderzoek.

Onze ambitie is groot. Doe je mee? We willen de beweging rondom reablement in heel Nederland verder op gang brengen. De belangstelling voor reablement is omvangrijk en reablement komt ook steeds vaker in beleidstukken en publicaties terug. Het is nú tijd voor de volgende stap!

Reable Nederland werkt samen zorgorganisaties. Zorgorganisaties kunnen ook lid worden van de vereniging Reable Nederland. Onze leden zijn:

De leden van Reable Nederland

Zorgbalans
Zorgspectrum logo
Zorgpartners logo
De haven logo
Lelie logo
Mijzo logo
Aafje-logo-paars

Leden over hun lidmaatschap

Wat maakt dat zorgorganisaties lid worden van Reable Nederland? Leden vertellen enthousiast over hun stap naar het lidmaatschap. In hun verhalen komt naar voren dat het draait om kwaliteit van leven ouderen, de regie bij de ouderen moet liggen, autonomie in de zorg een actueel thema is en dat reablement ook intramuraal ingezet kan worden (het is breder dan ouderen langer thuis wonen/ouderen langer zelfstandig wonen). Kortom, we bundelen onze krachten om een bijdrage te leveren aan een duurzame transformatie van de ouderenzorg.

  • Pluszorg

    Succesvolle pilot met reablement bij PlusZorg krijgt vervolg: ‘Dit is de nieuwe visie op zorg’ 

    Een jaar lang deed een team van persoonlijke begeleiders ervaring op met reablement. 'Het is een cadeau om zo te mogen werken', zegt Bianca Driessens.

  • NNCZ

    Coöperatie NNCZ wil ook in de toekomst ‘Samen van waarde’ zijn voor hulpvrager en hulpverlener

    Met het lidmaatschap van NNCZ heeft Reable Nederland de eerste zorgcoöperatie als lid kunnen verwelkomen.

  • De Wever

    Spelen met reablement zorgt voor betere samenwerking

    Marjo van Gils en Iris Loman, beiden o.a. ergotherapeut bij de Wever vertellen over het programma Langer Actief Thuis (LAT).

In de praktijk

  • Voorbeelden reablement

    Het wachten is nog op een goed Nederlands woord. Niet alleen dat maakt reablement tot een begrip dat weleens moeilijk te vatten is. Ja, het gaat om ‘mensen helpen zichzelf te helpen’. Maar waar hebben we het dan over? Wat valt er onder reablement? Met een serie voorbeelden willen we je inspireren.

  • De praktijk van Mijzo

    Deze benadering vraagt een andere manier van denken van medewerkers en ouderen. In plaats van ’zorgen voor’ ligt bij het programma LAT de nadruk op ‘zorgen dat’. De inhoud van de interventie verschilt, afhankelijk van de individuele doelen van de oudere, en is gericht op zelfstandigheid en participatie. Het programma duurt maximaal 12 weken. LAT is een interdisciplinaire werkwijze, waarbij ouderen door de wijkverpleging samen met een fysiotherapeut en ergotherapeut begeleid worden naar zelfstandigheid.

Active senior man is jogging. Healthy retirement lifestyle.

Lid worden

Wil je als organisatie echt een verandering bewerkstelligen in de ouderenzorg? Word dan lid! Binnen de vereniging vind je een groep van bevlogen zielsverwanten en de gelegenheid om niet alleen over reablement te praten maar het ook daadwerkelijk te doen.